Καστοριά : Κιβωτός του Βυζαντινού Πολιτισμού

Το πολιτιστικό πρόγραμμα με τίτλο Καστοριά : Κιβωτός του Βυζαντινού Πολιτισμού, υλοποιείται κάθε Παρασκευή μετά την 7η ώρα, με υπεύθυνη καθηγήτρια την κα Αβραάμ Μαρία και με  τη συμμετοχή της κας Χαρίση Γεωργίας.

Πολιτιστικό Πρόγραμμα

«Καστοριά, κιβωτός του βυζαντινού πολιτισμού»

Κατά το σχολικό έτος 2017-2018 υλοποιήθηκε στο σχολείο μας πολιτιστικό πρόγραμμα με τίτλο «Καστοριά, κιβωτός του βυζαντινού πολιτισμού», με τη συμμετοχή τριαντατεσσάρων μαθητών της Β’ τάξης. Υπεύθυνη του προγράμματος ήταν η θεολόγος του σχολείου κα Αβραάμ Μαρία και συνεργάτης η κα Χαρίση Γεωργία.

Η Καστοριά αποτελεί έτσι ένα χώρο όπου μπορεί κανείς να γνωρίσει και να μελετήσει τη βυζαντινή τέχνη στις διάφορες χρονικές φάσεις και εκφράσεις της.
Παράλληλα, τα πολυάριθμα αυτά μνημεία μας παρέχουν σημαντικές πληροφορίες που ολοκληρώνουν την εικόνα της πόλης από τις αρχές του 10ου αιώνα μέχρι την κατάληψή της από τους Τούρκους στα τέλη του 14ου αιώνα.

Η καλλιτεχνική τους αξία και οι αισθητικές τους αναζητήσεις μας δίνουν στοιχεία για το υψηλό επίπεδο της πολιτιστικής κίνησης που επικρατούσε στην πόλη και συνέβαλε στη δημιουργία τους.

 

Στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιήσαμε στις 20 Απριλίου εκπαιδευτική επίσκεψη στο Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης, κατά την οποία οι μαθητές μας συνειδητοποίησαν την αξία του βυζαντινού πολιτισμού και την ανάγκη βαθύτερης κατανόησης της κληρονομιάς τους.

Στις 24 Απριλίου οι μαθητές του προγράμματός μας συμμετείχαν στο «6ο Φεστιβάλ παρουσίασης Πολιτιστικών Προγραμμάτων» στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Θεσσαλονίκης, κάνοντας μία επιμελημένη παρουσίαση της εργασίας τους.