Πολιτιστικό Πρόγραμμα 2018-19

«Η συνάντηση τριών πολιτισμών στην πόλη των Ιωαννίνων: του ορθόδοξου, του μουσουλμανικού και του εβραϊκού»

Στο σχολείο μας κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά υλοποιήθηκε πολιτιστικό πρόγραμμα με τίτλο: «Η συνάντηση τριών πολιτισμών στην πόλη των Ιωαννίνων: του ορθόδοξου, του μουσουλμανικού και του εβραϊκού» με υπεύθυνη καθηγήτρια την κα Αβραάμ Μαρία και συνεργάτη την κα Χαρίση Γεωργία. Στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιήθηκε τετραήμερη εκδρομή στα Ιωάννινα, όπου οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία για ανατροφοδότηση των γνώσεων κι εμπειριών μας που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος.

Καστοριά : Κιβωτός του Βυζαντινού Πολιτισμού

Το πολιτιστικό πρόγραμμα με τίτλο Καστοριά : Κιβωτός του Βυζαντινού Πολιτισμού, υλοποιείται κάθε Παρασκευή μετά την 7η ώρα, με υπεύθυνη καθηγήτρια την κα Αβραάμ Μαρία και με  τη συμμετοχή της κας Χαρίση Γεωργίας.

Πολιτιστικό Πρόγραμμα

«Καστοριά, κιβωτός του βυζαντινού πολιτισμού»

Κατά το σχολικό έτος 2017-2018 υλοποιήθηκε στο σχολείο μας πολιτιστικό πρόγραμμα με τίτλο «Καστοριά, κιβωτός του βυζαντινού πολιτισμού», με τη συμμετοχή τριαντατεσσάρων μαθητών της Β’ τάξης. Υπεύθυνη του προγράμματος ήταν η θεολόγος του σχολείου κα Αβραάμ Μαρία και συνεργάτης η κα Χαρίση Γεωργία.

Η Καστοριά αποτελεί έτσι ένα χώρο όπου μπορεί κανείς να γνωρίσει και να μελετήσει τη βυζαντινή τέχνη στις διάφορες χρονικές φάσεις και εκφράσεις της.
Παράλληλα, τα πολυάριθμα αυτά μνημεία μας παρέχουν σημαντικές πληροφορίες που ολοκληρώνουν την εικόνα της πόλης από τις αρχές του 10ου αιώνα μέχρι την κατάληψή της από τους Τούρκους στα τέλη του 14ου αιώνα.

Η καλλιτεχνική τους αξία και οι αισθητικές τους αναζητήσεις μας δίνουν στοιχεία για το υψηλό επίπεδο της πολιτιστικής κίνησης που επικρατούσε στην πόλη και συνέβαλε στη δημιουργία τους.

 

Στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιήσαμε στις 20 Απριλίου εκπαιδευτική επίσκεψη στο Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης, κατά την οποία οι μαθητές μας συνειδητοποίησαν την αξία του βυζαντινού πολιτισμού και την ανάγκη βαθύτερης κατανόησης της κληρονομιάς τους.

Στις 24 Απριλίου οι μαθητές του προγράμματός μας συμμετείχαν στο «6ο Φεστιβάλ παρουσίασης Πολιτιστικών Προγραμμάτων» στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Θεσσαλονίκης, κάνοντας μία επιμελημένη παρουσίαση της εργασίας τους.

 

 

Καστοριά : Ένας τόπος γεμάτος ομορφιές

Το περιβαλλοντικό πρόγραμμα με τίτλο Καστοριά : Ένας τόπος γεμάτος ομορφιές,  υλοποιείται κάθε Πέμπτη μετά την 7η ώρα, με υπεύθυνη καθηγήτρια την κα Χαρίση Γεωργία και με  τη συμμετοχή της κας Αβραάμ Μαρίας.

Project 2018-19

1ο τετράμηνο

Α’ τάξη

τμήμα   Υπεύθυνος καθηγητής   Θέμα Project


 • Α1   Αβραάμ Μαρία                 Είμαστε ότι τρώμε: Η διατροφή των εφήβων
 • Α2   Κατσάρα Αικατερίνη      Στα μονοπάτια του Σύμπαντος
 • Α3    Ιωαννίδης Νικόλαος      Σεισμοί: Ευλογία ή κατάρα Θεού
 • Α4     Χαρίση Γεωργία             Θρησκείες και αιρέσεις

Β’ τάξη

τμήμα   Υπεύθυνος καθηγητής   Θέμα Project


 • Β1   Χαρίση Γεωργία               Διαφορετικότητα
 • Β2   Ακριτίδης Πασχάλης       Διαχείριση χρόνου
 • Β3   Τσίφας Κωνσταντίνος    Εθισμός: Εξουσίες και Διαδίκτυο

2ο τετράμηνο

Α’ τάξη

τμήμα   Υπεύθυνος καθηγητής   Θέμα Project


  • Α1        Αβραάμ Μαρία                Η ιστορική εξέλιξη της ενδυμασίας και η σύγχρονη μόδα
  • Α2        Κατσάρα Αικατερίνη     Πολιτισμικά ταξίδια στον κόσμο
  • Α3        Ιωαννίδης Νικόλαος      Φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές. Γνώση-Ενημέρωση-Αφύπνιση ή Άγνοια;
  • Α4        Μπαθρέλλου Καλλιόπη Ομορφαίνω το σχολικό μου περιβάλλον

Β’ τάξη

τμήμα   Υπεύθυνος καθηγητής   Θέμα Project


 • Β1          Χαρίση Γεωργία            Κηπουρική για όλους
 • Β2          Ακριτίδης Πασχάλης    Επαγγελματικός Προσανατολισμός
 • Β3         Τσίφας Κωνσταντίνος  Μορφές και είδη τέχνης και η επίδρασή τους στον άνθρωπο

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ – Ανακαλύπτω τα σπήλαια της πατρίδας μου

afisa
Η αφίσα που μοιράστηκε στους μαθητές που πήραν μέρος στο πρόγραμμα

Στη διάρκεια της φετινής σχολικής χρονιάς (2015-2016) πραγματοποιήθηκε το περιβαλλοντικό πρόγραμμα ΄΄Ανακαλύπτω τα σπήλαια της πατρίδας μου΄΄.

Στα πλαίσια του προγράμματος ετοιμάσαμε ένα power-point  που περιλάμβανε κάποιες γενικές πληροφορίες για τα σπήλαια και ένα κατάλογο με τα πιο γνωστά επισκέψιμα  σπήλαια της πατρίδας μας. Πού βρίσκονται, τα χαρακτηριστικά τους, πότε λειτουργούν, το εισιτήριο εισόδου, τα χρήσιμα τηλέφωνα  καθώς και εντυπωσιακές εικόνες τους. Το παρουσιάσαμε στο πολιτιστικό κέντρο Τούμπας και  στην αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων του σχολείου μας, στους μαθητές της  Β’ τάξης.

Επίσης δημιουργήσαμε έναν εύχρηστο ταξιδιωτικό  οδηγό για τα επισκέψιμα σπήλαια της πατρίδας μας, ο οποίος τοποθετήθηκε στην προθήκη του σχολείου μας, δύο αφίσες προβολής σπηλαίων που θα κορνιζωθούν και θα τοποθετηθούν στην αίθουσα φυσικής και στον προθάλαμο του σχολείου μας. Βεβαιώσεις παρακολούθησης δόθηκαν  στους μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα  μαζί με μια αφίσα για ενθύμιο.

Οι μαθητές του προγράμματος  πραγματοποίησαν  ημερήσια εκδρομή στην Έδεσσα για να δουν από κοντά το σπήλαιο των καταρρακτών. Πέρασαν υπέροχα και δημιούργησαν όμορφες αναμνήσεις.

Διαγωνισμός Young Business Talents

Ολοκληρώθηκε η περιφερειακή φάση του διαγωνισμού Young Business Talents, όπου το σχολείο μας συμμετείχε για πρώτη φορά και εκπροσωπήθηκε από τις 9 ομάδες:

ENTREPRENEURS, E_BEI, GOOD_BOYS, LOVA, MARE_ET_SOL, SMOOTH, BABY_FACE, PLATS_PLOOTS, MPAM

Το YBT είναι ένας διαγωνισμός με επιχειρηματικό προσομοιωτή (business simulator) για μαθητές 1ης, 2ας, 3ης Λυκείου (κάθε τύπου) που σου επιτρέπει να εξασκηθείς στη λήψη όλων των αποφάσεων μέσα σε μια εικονική “εταιρεία”, την εταιρία της ομάδας σου.

Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά που έλαβαν μέρος και ιδιαίτερα στους ENTREPRENEURS με αρχηγό τον Γιάννη Μελανδίνο, που κατατάχθηκαν στην 20η θέση στην περιφέρειά τους, ανάμεσα σε 103 ομάδες και δεν προχώρησαν στον τελικό για 1 μόλις θέση.

Ραντεβού την επόμενη χρονιά λοιπόν με βαλίτσες γεμάτες εμπειρία.