ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

HOMO UNIVERSALIS

Mε σύγχρονα ηλεκτρονικά εργαλεία και πλατφόρμες, προσέγγιση εικαστικών έργων και δημιουργών αλλά και επιστημόνων της Αναγέννησης στα πιο γνωστά Μουσεία της Ευρώπης.

Δείτε με κλικ το πρόγραμμα με κλικ εδώ

Περιβαλλοντικό πρόγραμμα 2021-22

Περιβαλλοντικό πρόγραμμα 2021-22 με θέμα “Κλικ. Αλλάζοντας συμπεριφορά, Προστατεύω το περιβάλλον ξεκινώντας από τη γειτονιά μου”.

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Χαρίση Γεωργία και Νούση Δανάη

Τμήμα: Β1

Δείτε την αφίσα του προγράμματος με κλικ εδώ

Πολιτιστικό πρόγραμμα που αφορά στο έργο του Σοφοκλή «Αντιγόνη»

ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ   ΑΝΤΙΓΟΝΗ

Στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος που υλοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2021 -2022 και αφορά στο έργο του Σοφοκλή «Αντιγόνη» οι μαθήτριες Σιάκη Χαρίκλεια και Μάττα Μαριλένα παρουσιάζουν  το διάλογο μεταξύ Αντιγόνης και Ισμήνης ,ενώ οι μαθητές Τσίγκας Κλέων και Τσέτης Διαμαντής παρουσιάζουν το διάλογο μεταξύ Κρέοντα και Αίμονα.

Πρώτο απόσπασμα: Ισμήνη – Αντιγόνη, με κλικ εδώ μπορείτε να δείτε το σχετικό βίντεο της παράστασης.

Δεύτερο απόσπασμα: Κρέοντας- Αίμονας, με κλικ εδώ μπορείτε να δείτε το σχετικό βίντεο της παράστασης.

 Η συμμετοχή των μαθητών στα βίντεο παρουσίασης έγινε ύστερα από συναίνεση των γονέων/κηδεμόνων τους, οι οποίοι προσκόμισαν γραπτές δηλώσεις.

Υπεύθυνη προγράμματος Ιωάννου Ιωάννα

Η ΤΕΧΝΗ ΞΥΠΝΑ ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΨΥΧΕΣ ΜΑΣ

Στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης του 27ου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης “Κοινωνικές Δεξιότητες και Συναισθηματική Νοημοσύνη στη Σχολική Ζωή” της ομάδας εκπαιδευτικών (Χαρίκλειας Χατζοπούλου, Ιωάννου Ιωάννας, Νούση Δανάης, Πασσά Ευμορφίας) δημιουργήθηκε μια εξαιρετική τοιχογραφία με σύμπραξη της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. από τις φοιτήτριες Ταουκίδου Αλεξάνδρα και Τσιαξερλή Ελένη υπό την επιστασία του καθηγητή τους κ.Πανουσάκη Σωτήρη και την ένθερμη συμμετοχή των μαθητών μας.


Κοινωνικές Δεξιότητες και Συναισθηματική Νοημοσύνη στη Σχολική Ζωή (2021-2022)
Δεξιά όψη
Κοινωνικές Δεξιότητες και Συναισθηματική Νοημοσύνη στη Σχολική Ζωή (2021-2022)
Αριστερή όψη
Κοινωνικές Δεξιότητες και Συναισθηματική Νοημοσύνη στη Σχολική Ζωή (2021-2022)
Πλήρης όψη

Πολιτιστικό Πρόγραμμα 2018-19

«Η συνάντηση τριών πολιτισμών στην πόλη των Ιωαννίνων: του ορθόδοξου, του μουσουλμανικού και του εβραϊκού»

Στο σχολείο μας κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά υλοποιήθηκε πολιτιστικό πρόγραμμα με τίτλο: «Η συνάντηση τριών πολιτισμών στην πόλη των Ιωαννίνων: του ορθόδοξου, του μουσουλμανικού και του εβραϊκού» με υπεύθυνη καθηγήτρια την κα Αβραάμ Μαρία και συνεργάτη την κα Χαρίση Γεωργία. Στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιήθηκε τετραήμερη εκδρομή στα Ιωάννινα, όπου οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία για ανατροφοδότηση των γνώσεων κι εμπειριών μας που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος.

Καστοριά : Κιβωτός του Βυζαντινού Πολιτισμού

Το πολιτιστικό πρόγραμμα με τίτλο Καστοριά : Κιβωτός του Βυζαντινού Πολιτισμού, υλοποιείται κάθε Παρασκευή μετά την 7η ώρα, με υπεύθυνη καθηγήτρια την κα Αβραάμ Μαρία και με  τη συμμετοχή της κας Χαρίση Γεωργίας.

Πολιτιστικό Πρόγραμμα

«Καστοριά, κιβωτός του βυζαντινού πολιτισμού»

Κατά το σχολικό έτος 2017-2018 υλοποιήθηκε στο σχολείο μας πολιτιστικό πρόγραμμα με τίτλο «Καστοριά, κιβωτός του βυζαντινού πολιτισμού», με τη συμμετοχή τριαντατεσσάρων μαθητών της Β’ τάξης. Υπεύθυνη του προγράμματος ήταν η θεολόγος του σχολείου κα Αβραάμ Μαρία και συνεργάτης η κα Χαρίση Γεωργία.

Η Καστοριά αποτελεί έτσι ένα χώρο όπου μπορεί κανείς να γνωρίσει και να μελετήσει τη βυζαντινή τέχνη στις διάφορες χρονικές φάσεις και εκφράσεις της.
Παράλληλα, τα πολυάριθμα αυτά μνημεία μας παρέχουν σημαντικές πληροφορίες που ολοκληρώνουν την εικόνα της πόλης από τις αρχές του 10ου αιώνα μέχρι την κατάληψή της από τους Τούρκους στα τέλη του 14ου αιώνα.

Η καλλιτεχνική τους αξία και οι αισθητικές τους αναζητήσεις μας δίνουν στοιχεία για το υψηλό επίπεδο της πολιτιστικής κίνησης που επικρατούσε στην πόλη και συνέβαλε στη δημιουργία τους.

 

Στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιήσαμε στις 20 Απριλίου εκπαιδευτική επίσκεψη στο Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης, κατά την οποία οι μαθητές μας συνειδητοποίησαν την αξία του βυζαντινού πολιτισμού και την ανάγκη βαθύτερης κατανόησης της κληρονομιάς τους.

Στις 24 Απριλίου οι μαθητές του προγράμματός μας συμμετείχαν στο «6ο Φεστιβάλ παρουσίασης Πολιτιστικών Προγραμμάτων» στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Θεσσαλονίκης, κάνοντας μία επιμελημένη παρουσίαση της εργασίας τους.

 

 

Καστοριά : Ένας τόπος γεμάτος ομορφιές

Το περιβαλλοντικό πρόγραμμα με τίτλο Καστοριά : Ένας τόπος γεμάτος ομορφιές,  υλοποιείται κάθε Πέμπτη μετά την 7η ώρα, με υπεύθυνη καθηγήτρια την κα Χαρίση Γεωργία και με  τη συμμετοχή της κας Αβραάμ Μαρίας.

Project 2018-19

1ο τετράμηνο

Α’ τάξη

τμήμα   Υπεύθυνος καθηγητής   Θέμα Project


  • Α1   Αβραάμ Μαρία                 Είμαστε ότι τρώμε: Η διατροφή των εφήβων
  • Α2   Κατσάρα Αικατερίνη      Στα μονοπάτια του Σύμπαντος
  • Α3    Ιωαννίδης Νικόλαος      Σεισμοί: Ευλογία ή κατάρα Θεού
  • Α4     Χαρίση Γεωργία             Θρησκείες και αιρέσεις

Β’ τάξη

τμήμα   Υπεύθυνος καθηγητής   Θέμα Project


  • Β1   Χαρίση Γεωργία               Διαφορετικότητα
  • Β2   Ακριτίδης Πασχάλης       Διαχείριση χρόνου
  • Β3   Τσίφας Κωνσταντίνος    Εθισμός: Εξουσίες και Διαδίκτυο

2ο τετράμηνο

Α’ τάξη

τμήμα   Υπεύθυνος καθηγητής   Θέμα Project


    • Α1        Αβραάμ Μαρία                Η ιστορική εξέλιξη της ενδυμασίας και η σύγχρονη μόδα
    • Α2        Κατσάρα Αικατερίνη     Πολιτισμικά ταξίδια στον κόσμο
    • Α3        Ιωαννίδης Νικόλαος      Φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές. Γνώση-Ενημέρωση-Αφύπνιση ή Άγνοια;
    • Α4        Μπαθρέλλου Καλλιόπη Ομορφαίνω το σχολικό μου περιβάλλον

Β’ τάξη

τμήμα   Υπεύθυνος καθηγητής   Θέμα Project


  • Β1          Χαρίση Γεωργία            Κηπουρική για όλους
  • Β2          Ακριτίδης Πασχάλης    Επαγγελματικός Προσανατολισμός
  • Β3         Τσίφας Κωνσταντίνος  Μορφές και είδη τέχνης και η επίδρασή τους στον άνθρωπο

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ – Ανακαλύπτω τα σπήλαια της πατρίδας μου

afisa
Η αφίσα που μοιράστηκε στους μαθητές που πήραν μέρος στο πρόγραμμα

Στη διάρκεια της φετινής σχολικής χρονιάς (2015-2016) πραγματοποιήθηκε το περιβαλλοντικό πρόγραμμα ΄΄Ανακαλύπτω τα σπήλαια της πατρίδας μου΄΄.

Στα πλαίσια του προγράμματος ετοιμάσαμε ένα power-point  που περιλάμβανε κάποιες γενικές πληροφορίες για τα σπήλαια και ένα κατάλογο με τα πιο γνωστά επισκέψιμα  σπήλαια της πατρίδας μας. Πού βρίσκονται, τα χαρακτηριστικά τους, πότε λειτουργούν, το εισιτήριο εισόδου, τα χρήσιμα τηλέφωνα  καθώς και εντυπωσιακές εικόνες τους. Το παρουσιάσαμε στο πολιτιστικό κέντρο Τούμπας και  στην αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων του σχολείου μας, στους μαθητές της  Β’ τάξης.

Επίσης δημιουργήσαμε έναν εύχρηστο ταξιδιωτικό  οδηγό για τα επισκέψιμα σπήλαια της πατρίδας μας, ο οποίος τοποθετήθηκε στην προθήκη του σχολείου μας, δύο αφίσες προβολής σπηλαίων που θα κορνιζωθούν και θα τοποθετηθούν στην αίθουσα φυσικής και στον προθάλαμο του σχολείου μας. Βεβαιώσεις παρακολούθησης δόθηκαν  στους μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα  μαζί με μια αφίσα για ενθύμιο.

Οι μαθητές του προγράμματος  πραγματοποίησαν  ημερήσια εκδρομή στην Έδεσσα για να δουν από κοντά το σπήλαιο των καταρρακτών. Πέρασαν υπέροχα και δημιούργησαν όμορφες αναμνήσεις.